19
sp.

CUKRZYCA

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna oraz WHO wskazują, że na cukrzycę choruje dzisiaj 425 mln osób na całym świecie, a za 20 lat liczba ta zwiększy się do 642 mln. Czyni to cukrzycę jedną z najpowszechniejszych, obciążonych licznymi, groźnymi powikłaniami chorób społecznych.

Cukrzyca należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, u których podłoża leży przede wszystkim styl życia pacjenta – m.in.:

  • złe nawyki żywieniowe;
  • nadwaga i otyłość;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • stres;
  • mała ilość snu;
  • korzystanie z używek;

lub zespół Cushinga.

 

Jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki zachorowań, automatycznie zwiększa się ryzyko, że możesz mieć skłonność do tej choroby. Czynnikiem ryzyka jest także płeć i wiek – ryzyko cukrzycy rośnie wraz z wiekiem i u kobiet, i u mężczyzn, natomiast kobiety są bardziej narażone na cukrzycę typu 2.

 

Jak cukrzyca wpływa na wykonywanie pracy?

Zalecane jest, aby osoba chora na cukrzycę wykonywała pracę, która nie stanowi zbyt dużego obciążenia dla jej organizmu. Jest to raczej praca umysłowa. Wykonywany zawód nie powinien utrudniać leczenia choroby, a także przyczyniać się do pojawienia się powikłań i narażać chorego na zagrożenie życia. O tym, czy diabetyk może pracować na określonym stanowisku, decyduje lekarz medycyny pracy po zapoznaniu się z historią choroby oraz aktualnymi wynikami badań.

Zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę unikały pracy:

  • w odosobnieniu,
  • wymagającej dużego wysiłku fizycznego,
  • w dużym stresie,
  • polegającej na kierowaniu pojazdami,
  • na wysokościach,
  • w górnictwie i hutnictwie,
  • w służbach mundurowych i ratownictwie,
  • polegającej na nurkowaniu.

 

Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia wszystkim pracownikom właściwych warunków pod względem bezpieczeństwa i higieny pracy, więc powinien zostać poinformowany o chorobie przez pracownika, aby właściwie wywiązywać się ze swoich zobowiązań. Ważne, by diabetyk w miejscu pracy miał możliwość sprawdzenia poziomu cukru we krwi i w przypadku niedocukrzenia wykonania iniekcji insuliny czy zjedzenia przekąski.

Przebieg choroby jest różny dla różnych typów cukrzycy i zależny od wielu czynników. Epizody hipoglikemii (niedocukrzenia organizmu) mogą, ze względu na ryzyko utraty świadomości, narazić chorego lub osoby z jego otoczenia na poważne niebezpieczeństwo. Ograniczenia mogą też wynikać z późniejszych powikłań cukrzycy, np. niedowidzenia czy utraty wzroku. Ważne jest, aby zaznajomić współpracowników z podstawowymi wiadomościami o cukrzycy. Zapewni to komfort psychiczny, ale i pomoc w razie pogorszenia samopoczucia czy nawet utraty przytomności.

WAŻNE!

Kiedy osoba z cukrzycą źle się czuje i podejrzewa, że ma niedocukrzenie, a nie może zmierzyć poziomu cukru, powinna zjeść coś słodkiego, np. kawałek czekolady, wypić szklankę soku czy dobrze osłodzoną herbatę.

 

Objawy silnego niedocukrzenia w cukrzycy typu 1:

  • drżenie mięśni
  • uczucie głodu
  • ziewanie i senność
  • ociężałość myślenia
  • zawroty głowy
  • nerwowość i agresywność
  • obfite poty
  • osłabienie
  • zaburzenia pamięci
  • zaburzenia widzenia
  • utrata przytomności
  • drgawki

Objawy niedocukrzenia w cukrzycy typu 2:

  • bladość
  • rozdrażnienie, nadpobudliwość
  • senność
  • zawroty głowy
  • trudności z koncentracją
  • drżenie mięśni
  • osłabienie
  • ból brzucha
  • przyśpieszenia tętna.

 

Godziny pracy osób z chorych na cukrzycę

Najlepiej, żeby godziny pracy były regularne, znacznie łatwiej wtedy kontrolować poziom cukru. Jednak praca zmianowa lub nienormowany jej czas nie stanowi przeciwwskazania – trzeba po prostu wszystko dobrze zaplanować.

 

Cukrzyca jest chorobą, która przyczynia się do pojawienia wielu zaburzeń. Osoby chore muszą regularnie kontrolować poziom glukozy we krwi, a także dokonywać iniekcji z insuliny (lub przyjmować leki doustne). Powinny mieć także z góry ustalony rozkład posiłków. Warto jednak pamiętać, że cukrzyca nie stanowi przeciwwskazania do podjęcia pracy zawodowej. Prawidłowo leczeni chorzy nie mają poważnych powikłań i jako pracownicy są tak samo efektywni, jak ludzie zdrowi.

Monika Jura